+36701234567

Érdekes statisztikák és tények a veganizmus és vegetarianizmussal kapcsolatban

A statista adatai alapján a veganizmus még mindig egy olyan életmód, amelyet nagyon kevés fogyasztó követ. Egyre többen vannak azonban azok, akik lemondanak a hús és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásáról.

2021 januárjában több mint 500 ezren vettek részt a Veganuary brit nonprofit szervezet által szervezett globális kampányban, amelynek az volt a célja, hogy a januári hónapban csak vegán ételeket fogyasszanak a résztvevők. 2021-ben több mint kétszeresére nőtt a kampányban részvevők száma összevetve a 2019-es részvételi adatokkal.

statista

Forrás: www.statista.com

Ha körülnézünk a világban, országonként óriási különbségek vannak a vegánok arányában. India a vezető nemzet a vegánok arányát tekintve. Az indiai lakosság összesen kilenc százaléka vegán.

A legfejlettebb nyugati piacokon is csak a két-három százalékot éri el ez az arány, míg Európa sok országában a lakosságnak csak egy százaléka vegán. A vegetarianizmus hasonló képet mutat. Az indiaiak csaknem egynegyede vegetáriánus életmódot folytat.

vegán

Forrás: www.statista.com

Mekkora a vegán és növényi alapú termékek globális piaca?

A vegán vagy növényi eredetű termékek nem csak azoknak ajánlott, akik igyekeznek kerülni a hús és állati eredetű termékek fogyasztását – sokkal nagyobb a célközönségük. Ez különösen igaz a húspótlókra.

Pat Brown, az Impossible Foods alapítója szerint nem a vegetáriánusok a legnagyobb potenciális közönség, akik körében érdemes népszerűsíteni az ilyen húspótlókat – amelyek kifejezetten a hús utánzására szolgálnak – annak ellenére, hogy növényi alapúak.

A húspótlókkal leginkább a húsevőket célozzák meg, ami sokkal könnyebbé teszi számukra a növényi alapú étrendre való átállást.

Az Impossible Foods cégnek, amely a világ legnagyobb alternatív fehérjegyártó cégei közé tartozik hatalmas piaca van.  A vegán élelmiszerek globális piaca és a növényi alapú élelmiszerek világpiaca elérte a 15.8 milliárd, illetve a 35.6 milliárd amerikai dollárt.

Mekkora a tejpótlók piaca?

Bár a húsalternatívák divatosak az élelmiszerek világában, a kevésbé felkapott globális tejpótló piac valójában több milliárd amerikai dollárral nagyobb, mint a globális húspótló piac.

Összességében a tejpótló piac értéke 19.5 milliárd amerikai dollár.

A vezető tejalternatív piacok Kína és az Egyesült Államok: együttesen több mint 12 milliárd USA dollár bevételt jelentenek. A vezető tejpótló a szójatej, majd ezt követi a mandulatej.

Forrás: www.statista.com

A Las Vegan’s hazánk legnagyobb Vegán Street Food étteremlánca, melynek jelenleg 4 üzlete van Budapesten és hamarosan megnyílik a következő üzletünk is az Etele plázában.

A Las Vegan’s street food kínálata állandó, a hideg menü kiszállításunk változatos, de ez nem kapható az üzletekben csak rendelhető a weboldalról!