+36701234567

Nagyon sokféle gomba létezik, amiknek íze, formája és származása is más. Bár Magyarországon főleg a csiperke, tyúkgomba, vargánya és hasonló gombák az elterjedtek, már vannak olyan boltok és éttermek, ahol a különlegesebb, kevésbé elterjedteket is megkóstolhatjuk. Maguknak a gombáknak viszont nem csak íze finom, de egészségesek is, így fogyasztásuk a vegánoknak és nem vegánoknak egyaránt ajánlott. Persze nem elhanyagolandó, hogy vannak olyan gombák is, amik fogyasztásra nem alkalmasak, sőt akár halálosak is lehetnek, de a boltban vagy piacon vett gombák egyike sem ilyen.

Mitől egészséges a gomba?

A gomba vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Nem mellesleg pedig kiváló fehérje forrás egy vegán/vegetáriánus étrendet követőnek. Emellett pedig már nagyon sok olyan recept van, amiben mint húspótló használják. Minden fajtája különböző problémákra jó. A vargánya például az influenza ellen segíti a szervezetet. 

Nagyon jó D-vitamin forrás is, ugyanis amelyeket természetes lelőhelyükről szednek, azokat közvetlen éri a nap. Ha pedig termesztett gombát veszünk, akkor azt általában UV lámpa sugárzásnak teszik ki, ami aztán megnöveli a D-vitamin koncentrációját.

Kimutatták, hogy a gombának koleszterin csökkentő hatása is van, így az ebben küzdőknek még nagyobb érdekük fogyasztása. Illetve a vérnyomásra és a keringésre is jó hatással van a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően. 

A gombában lévő vegyület egyike a béta-glükán, ami serkenti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, és ezáltal elősegíti a bélrendszer egészséges működését. Ez az egyik oka annak, amiért a gomba immunerősítő is, hiszen az egészséges emésztés nagy szerepet játszik ebben.

Mivel alacsony a kalória és a zsírtartalma, ezért egy fogyókúrás diétába is könnyen beilleszthető. Ami pedig még jobb, hogy egy egyszerű salátát is nagyon jól fel tud dobni, így ha éppen diétán vagyunk, de szeretnénk valamivel feldobni a salátánk, akkor is tökéletes választás lehet a gomba.

Vegán vagy sem?

Nagyon sok vita folyt már azzal kapcsolatban, hogy vegán-e a gomba vagy sem. Vannak, akik azt állítják, hogy a gomba állatnak minősül, nem pedig növénynek, de az igazság az, hogy egyikbe sem sorolható be igazán. A biológusok úgy különböztetik meg őket, hogy egy külön fajba, úgynevezett külön “kingdom”-ba sorolják őket. Külön az állatokat, külön a növényeket és külön a gombákat. A gombák a “Fungi Kingdom” alá tartoznak az élesztők és penészgombákkal együtt.

Hogyan készítsd elő?

Azokat a gombákat, amiket az üzletekben veszel, azokat elég, ha alaposan megmosod, nem kell meghámozni. Mivel sokféle módon elkészíthetők, így az előkészületek is változatosak, de a legjobb, ha magas hőfokon kevés ideig pirítjuk, mert így nem vesznek el belőle az értékes vitaminok, mint a B vitamin. Ilyenkor nem kell alá sok olaj ugyanis általában sok levet ereszt. Vagy akár levesbe is rakhatjuk, ahol pedig alacsony lángon, hosszú ideig főzzük.

Nem csak, mint főétel, de köretként is megállja a helyét. Akár párolt zöldségek mellé, vagy csak szósszal pirítva. De ha igazán szeretünk kísérletezni, akkor akár szendvicsekbe is tehetjük.

A legjobb és legegyszerűbb pedig, ha egy finom burgerben esszük, mint például a Magic Mushroom burgerünk. Te próbáltad már?