+36701234567

„A jövő nemzedéke.” Biztosan mindenki hallotta már ezt a kifejezést, sőt abban is biztos vagyok, hogy mindenkire használták már ezt az illetőt. De vajon ez csak egy az idősebb korosztály által használt megnevezés vagy tényleg súlya van?

A globális felmelegedés és a környezeti katasztrófák világában fontos az, hogy ki a jövő nemzedéke, kik azok, akik ezt a lefele görbülő mutatót felfelé tudják állítani. Nagyon sok szülő már tudatosan neveli erre a gyermekét, hogy ezt, mint tényt kezelje, hogy változtatni kell és figyelni kell nagyon a környezetünkre, ami egy nagyon fontos lépés a fejlődésben. Ha a gyermekek már kiskoruktól kezdve erre vannak nevelve, akkor később ez ösztön szerűen fog nekik működni, így érdemes már nagyon kicsi korban elkezdeni ezt tudatosítani bennük.

 Minden, amit tanítunk nekik, az hatással van a felnőtt életükre és arra, hogy hogyan gondolkodnak, így hoztunk most pár tippet, hogy miként illeszthetitek be a környezettudatosságot a fiatalok életébe.

Forrás: Unsplash

Töltsetek minél több időt a szabadban!

Ez alapvetően is nagyon fontos, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek a szabadban, de a környezettudatosság szempontjából is nagyon tanulságos lehet. Például megmutathatjuk nekik itt, hogy a szemetet mindig a kukába dobják és hogy milyen szép, ha a környezetük tiszta.

Gyűjtsétek szelektíven a szemetet!

Egy másik nagyon fontos mindennapi tevékenység a szemét szelektív szétválasztása. A gyerekek kisebb korban nagyon szeretnek szétválogatni dolgokat, mint például a formákat, de ugyanezt a szeméttel is meg tudjuk nekik tanítani és akár ezt is játék szerűen belevinni az életükbe.

Ha tehetitek komposztáljatok!

Persze nem mindenkinek van rá lehetősége, de a komposztálás is egy nagyon jó módja annak, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk ráadásul ezt később akár nagyon jól fel tudjátok használni kertészkedés közben is.

Legyen a kertészkedés az egyik hobbitok!

Ha már komposztálás, akkor a kertészkedés sem maradhat el főleg, ha te magad is szeretsz kertészkedni, akkor ezt mindenképp add tovább a gyermekeidnek vagy akár rokon, unokatestvér, bárki is legyen az. Ezzel nagyon sok jó tulajdonság sajátítható el, mint például a környezet értékelése, a türelem és a felelősség vállalás.

Forrás: Unsplash

Készítsétek magatoknak!

A DIY kultúra nagyon sokat nőtt az elmúlt években és egyre nagyobb hagyománya van. Ez a gyerekeket nem csak leköti, de megtanulhatják azt is, hogy vannak dolgok, amiket nagyon jól újra lehet hasznosítani és nem kell kidobni. Egyszerre kreatívkodnak és tanulnak, kell ennél több?

A konyhában is legyünk tudatosak!

A kicsit már nagyobb gyermekeket esetleg a konyha titkaiba is bevezethetjük, hogy hogyan kell helyesen tárolni az ételt, hogyan lesz minél kevesebb ételmaradék, milyen alapanyagokat használjon és hasonló apróságok, amiket már ők is átlátnak.

Nézzetek együtt filmeket a környezettudatosságról!

Nagyon sok mese és rajzfilm készült már, ami felhívja a gyermekek figyelmét arra, hogy vigyázzanak környezetükre. Ez a tanulási módszer nagyon hatékony sok gyermeknél, hiszen szórakoztatóan és vizuálisan adja át nekik azt az információt, amit mi szavakban mondanánk el nekik. Esetleg érdemes lehet utána kikérdezni a véleményüket és átbeszélni a filmet, hogy még inkább tudatosuljanak bennük a filmben látott tanulságok.