+36701234567

Hallott már a greenwashing-ról? A 21. század egyik legnagyobb értéke az, hogy minden környezetbarát és etikus legyen. Beszélhetünk ételekről, ruháról vagy bármilyen termékről, amit el szeretnénk adni, a legfontosabb tényezője az lett, hogy minél kevesebb kárt okozzon az a termék a környezetre nézve. Ennek elérése érdekében nagyon sok cég elkezdett lépéseket tenni egy zöldebb és környezetbarátabb termelésért és szolgáltatásért. De vajon mindegyik olyan ‘sustainable’, mint amilyennek mondja magát?

Fotó: Pexels

Greenwashing – mit is jelent ez?

Egyre inkább elterjedt a greenwashing kifejezés, ami azt a tevékenységet foglalja magában, amikor egy cég vagy egy szolgáltatás ökonak és morálisnak állítja be termékeit úgy, hogy azt vagy nem támasztja alá vagy egyszerűen hamisan állítja. Mindezt pedig annak érdekében teszik, hogy a jelenleg legfontosabb piaci igénynek megfelejenek anélkül, hogy bármiféle nagyobb változtatást és főként költségbeli változást kellene tenniük. Itt nem csak a környezetvédelemre de az etikus viselkedésre is értendő tehát, hogy a vállalat hogyan bánik alkalmazottaival, stb.

Honnan ered a kifejezés?

Bármennyire is korunknak lett igazán fő szempontja, már régebben is kialakult ez a probléma ugyanis már az 1980-as években megjelent a kifejezés. Jay Westervelt egy amerikai környezetvédő ismerte fel elsők között ezt a problémát amikor egy hotelben szállt meg. Abban a hotelben ugyanis olyan táblák és kiírások figyelmeztették az embereket, hogy használják többször törölközőjüket, hogy ezzel aztán megvédhessék a környezetet. Persze a hotel működésének többi folyamatában nem látott semmilyen más arra utaló jelet, hogy igenis figyelnének környezetükre. Ebből pedig arra következtetett, hogy a hotel egyszerűen azzal szeretett volna pénzt spórolni, hogy a törölközőket minél kevesebbszer kelljen mosni. 

Hogyan ismerhetjük fel?

A greenwashing legfőbb tényezője, hogy maga a brand és annak minden eleme megpróbál a legfeltűnőbben zöld lenni. Ezt lehet akár kampányokkal, reklámokkal, vagy egyszerűen a terméken feltűntetett szövegekkel. Az ilyen cégek és vállalatok célja, hogy ahol a leginkább elérik az emberek figyelmét ott ezt lássák és ezáltal ösztönözzék a vásárlásra. Ettől függetlenül persze nem lesz mindegyik cég greenwashing áldozata, akik ezeket használják, ugyanis tényleg vannak cégek, akik egyre környezettudatosabbak. Ha valaki tényleg tesz ezért, akkor általában az oldalukon vagy egy külön kiadásban erről részletesen lehet olvasni, hogy hogyan és mit csinálnak ennek érdekében. Ha erről egy szót sem említenek csak egyszerűen így hirdetik magukat, akkor nagy eséllyel csak szavakban és nem pedig igazi tettekben védik környezetünket. Magáról a fair trade-ről vagyis a méltányos kereskedelemről általában nagyon kevés szó esik, még akkor is, ha ezt cégek igenis képviselik. Pedig ugyanolyan fontos, hogy környezetünk védelme mellett azokat is védjük, akik a termék előállításának folyamatában részt vesznek, illetve sokat dolgoznak érte. 

Fotó: Pexels

Mit tehetünk ellene?

Ahogy már említettem azok a cégek, akik tesznek környezetünkért azoknak általában a honlapjukon megtalálható ennek a pontos leírása és kifejtése, vagy ha bárki megkérdezi tőlük, akkor ezt szívesen megosztja velük. Ettől függetlenül ez nem mindig elegendő, hiszen mi magunk nem látunk bele a vállalatok működésébe, de vannak olyanok, akik igen, vagy ennek utánajártak. Léteznek ugyanis már olyan applikációk, amik segítségével nagyon sok brandet le tudunk ellenőrizni, hogy hogyan áll ezen a skálán. Ilyen például a Good On You, ahol nagyon sok ruha márkáról tudhatjuk meg, hogy mennyire környezettudatos. De van még akár a Project Cece, EWG’s Healthy Living App, Not My Style és még sok hasonló. Persze ezek nem könnyítik meg a vásárlási folyamatokat, sőt ha éppen egy szeretett vagy megszokott márkánkról derül ki, hogy nem éppen etikus vagy környezetbarát az nagyon nehéz tud lenni. Ugyanakkor a tudatos vásárlás nagyon fontos, ha el akarjuk kerülni a nem környezetkímélő termékeket.