+36701234567

Ha vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatsz, akkor biztosan Veled is előfordult már, hogy nem tudták pontosan mi az amit megeszel és mi az amit nem. Éttermekben is folyamatos probléma, hogy nem tudják milyen ételeket ehetnek meg a vegetáriánusok és milyet a vegánok. Pedig ez még csak kettő főbb típusa a vegetarianizmusnak. 

Ezen kívül viszont elkülönítünk még több vegetáriánus típust is, amiből most bemutatjuk Nektek a 8 legismertebbet. 

Fotó: Unsplash
  1. Vegetáriánus

Kezdjük is a fő csoporttal, ami alá aztán a többi tartozni fog. A vegetáriánusok azok, akik nem esznek húst, de flexibilisen kezelik a tejtermékeket, tojást és más állati eredetű ételeket. Ez lényegében annyit jelent, hogy nem határolódnak el ezektől az ételektől, de nem is ez teszi ki az étrendjük nagy részét. Talán az egyik legegyszerűbben tartható és kivitelezhető étrend fajta azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a hús mentes világgal, de nem akarnak egyből mindenről lemondani, amit megszoktak. 

  1. Vegán

A manapság egyik talán legismertebb és legfelkapottabb étrend típus az a vegán, ami bár a köztudatban elkülönül a vegetáriánustól mégis az egyik fajtájának számít. Annak oka pedig, hogy ezt külön kezelik az, hogy bármennyire is a vegetáriánusok csoportjába tartozik vannak olyan fő pontok amikben eltér. A vegánok ugyanis nem esznek semmilyen állati eredetű terméket, tehát nem esznek húst, tejtermékeket, tojást, mézet stb. Ha a környezettudatosság is egyik szempontunk étrend váltásnál, akkor a jelenlegi kutatások szerint a vegán étrend számít a legkörnyezetbarátabbnak. 

  1. Lakto-ovo vegetáriánus

Egy specifikusabb kifejezés a lakto-ovo vegetáriánus, aki tejtermékeket és tojást is eszik, de nem eszik semmilyen hús félét. Igazából egy bonyolultabb megfogalmazása magának a vegetáriánusnak, de mégis ezt elkülönítik.

  1. Lakto-vegetáriánus

Az előzőből már ki lehet találni, hogy ez a fajta diéta elfogadja a tejtermékeket, de a tojást, húst nem. 

  1. Ovo-vegetáriánus

És szintén egy nagyon hasonló, ami ellenben a lakto-vegetáriánussal a tojásnak mond igent és a tejtermékeknek nemet. Ezek a diéták függhetnek attól, hogy kinek mi az ízlése és ki miről tud kevésbé lemondani, de olyan oka is lehet, hogy valamelyiket jobban elfogadja a másiknál.

  1. Peszkatáriánus

Talán ez a fajta vegetáriánus típus az, amit legelőször kipróbálnak az emberek ugyanis ők azok, akik halat és halféleket is esznek és mellette sok esetben tojást és tejtermékeket is (bár nem mindenki). Ez egy kevésbé radikális váltás lehet, illetve egy könnyebb módja az állati fehérje kivezetésének. 

  1. Nyers táplálkozás

Talán az egyik legszigorúbb táplálkozási forma a vegetáriánus típusok között. A nyers táplálkozást követők nem esznek semmilyen állati eredetű terméket illetve a növényi ételeket is feldolgozatlanul és maximum 46 fokon sütve eszik meg. Ez a táplálkozás ahhoz hasonlít és azt formálja, hogy az emberek mit ennének, ha a természetben minden eszköz nélkül kellene táplálkozniuk. 

Fotó: Pexels
  1. Szemi-vegetáriánus

Az utolsó vegetáriánus típus, aki általánosságban vegetáriánus, de néha eszik húsokat. Tehát valójában igazából ez számít a legkevésbé vegetáriánusnak. A lényege, hogy nagyon kevésszer eszik húsokat de nem teljes mértékben kerüli őket. 

A növényi táplálkozás skálája nagyon széles és annak kiváltó oka is, hogy ki miért kezd bele. Ami viszont biztosan közös ezekben a táplálkozási fajtákban, hogy egyáltalán vagy legalábbis minél kevésbé szeretnék bántani az állatokat. 

Ha valaki most szeretne váltani valamilyen vegetáriánus típusra, akkor mindenképp tartsa figyelemben azt, hogy az elején biztosan át kell szoknunk nem csak szervezetileg, de szokásokban is, hiszen nagyon kevesen születünk bele vegetáriánus étkezésbe. A legegyszerűbb ha kerestek olyan embereket akiktől tudtok inspirálódni és akiktől elleshettek recept ötleteket.

A Las Vegan’s pedig ebben többféleképpen is a segítségetekre tud lenni. Az üzletekben található termékek 100%-ban vegánok és egy tökéletes fast-food élményt nyújtanak.https://www.facebook.com/lasveganshun/menu/
Emellett pedig az oldalunkon található heti menü rendelés is, ahol pedig teljes értékű ételeket tudtok házhoz, munkához, stb. rendelni Budapest környékére.https://lasvegans.eu/etelrendeles/

A teljes értékű étrendről bővebben pedig olvashattok egyik előző blog cikkünkben.
https://lasvegans.eu/teljes-erteku-vegan/