+36701234567

Diéta, életmód, étkezési szokás. Tudj meg többet a teljes értékű vegán étrendről.

Ha arról beszélünk, hogy étkezés és egészséges életmód, akkor a manapság egyik legpopulárisabb témát taglaljuk. Mindenki számára fontos lett az egészsége és ezt sokszor különböző diétákkal, mint a teljes értékű étrend próbálják meg helyreállítani vagy fenntartani.

Bár a teljes értékű növényi étrend sokkal inkább egy életmód de a diéták között is megállja a helyét. Mára már több orvosi és személyes tapasztalat is alátámasztja, hogy ez a fajta diéta milyen egészéges és hatékony a súlycsökkentéshez is, ezért választják nagyon sokan ezt a fajta étkezést. És pontosan ugyanezért hoztunk Nektek most pár hasznos információt és érdekességet róla.

Fotó: Unsplash

Mi is az a teljes értékű étkezés, azaz TÉNÉ (Teljes Értékű Növényi Étkezés)?

Pontosan nincs behatárolva ennek a fogalma, de ezek az alapelvek mentén épül fel:

  • előnyben részesíti a feldolgozatlan vagy kevésbé feldolgozott termékeket
  • teljes mértékben növényekre fókuszál, mint például zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, magok és magvak
  • kizárja a finomított élelmiszereket, mint hozzáadott cukor, fehér liszt és olaj
  • megválogatja az alapanyagokat, akár előnyben részesíti a hazai környezetbarátabb termékeket

Bár esetükben ezt egy vegán szemszögből vizsgáljuk maga a diéta alapvetően nem zárja ki teljesen a hús termékeket csak nagyban növényi étrendre cseréli azt, annak érdekében, hogy ennek pozitív hatásait élvezhesse. Ilyenek közé tartozik az egészségre és akár különböző betegségek megelőzésére gyakorolt hatása.

Ha pedig attól félnél, hogy mostantól semmi mást nem ehetsz a cél érdekében, akkor tévedsz ugyanis ez nem egy szigorú diéta így nyugodtan megengedhetsz magadnak néha olyan termékeket vagy ételeket, amik nem sorolhatók ide, mint például egy finom vegán hamburger. A lényeg az arányok betartása, hogy odafigyelj arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe.

A diétán belül léteznek olyan sémák, amik a napi adagokat próbálják felvázolni egy teljes értékű étrendhez. Ez úgy néz ki, hogy egy napi étkezésünknek túlnyomó részét zöldségek és gyümölcsök kell, hogy kitegyék, majd a másik felében pedig főként gabonafélék és hüvelyesek, mellette pedig magok, magvak. A hüvelyesekbe beletartoznak az olyan készítmények, mint szója termékek például a tofu, vagy a szója tej is. Illetve elengedhetetlen az is, hogy figyeljünk a megfelelő vitamin bevitelre, mint B12, vagy főként télen a D vitamin.

Egészségre gyakorolt hatása

Ha valaki egészségesebb szeretne lenni, vagy csak fogyni akar, akkor is az egyik legjobb választás lehet a teljes értékű étkezés. Több kutatás is kimutatta, hogy hosszú távon sokkal eredményesebb lehet a súlycsökkentés ezzel a diétával ugyanis amellett, hogy rostban gazdag, a hús elhagyásával sokkal kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe.

Mindemellett pedig csökkenti a kockázatát nagyon sok krónikus betegségnek, mint szívbetegségek, rák, cukorbetegség.

Környezetre gyakorolt hatása

Nem csak egészségünkre, de környezetünkre is nagyon jó hatással van a TÉNÉ ugyanis aki növényi étrendet követ annak általában kisebb az ökológiai lábnyoma. Nem új információ ma már, hogy az egyik legnagyobb környezetszennyező ipar az a húsipar, így már ennek hanyagolása is nagy mértékben csökkenti az ökológiai lábnyomot. Az pedig csak még inkább környezetbaráttá teszi, ha azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amiket eszünk azokat hazai termelőktől vesszük.

Fotó: Pexels

Hogyan kezdj bele?

Mint minden kezdet ez is nehéz és kell idő, hogy az ember átálljon. Az egyik legfontosabb, hogy már bevásárláskor olyan alapanyagokban gondolkozzunk, amik beleilleszkednek ebbe az étrendbe. A legjobb tehát, ha már előre eltervezzük, hogy miket szeretnénk főzni és az alapján vásárolunk be. Az elején mindenképp ki kell tapasztalni, hogy hol mi kapható, mik azok, amiket szívesen megeszünk, majd ezeket szokássá, tapasztalattá alakítani.

Ha pedig ki akarod próbálni a teljes értékű növényi étkezést, de nem tudod, hogyan kezdj bele vagy nincs időd főzni, akkor van egy jó hírünk számotokra! Vegán menüink nem csak, hogy növényi alapanyagokból készülnek, de teljes értékűek is, így egy nagyon egyszerű módon próbálhatjátok ki ezt a fantasztikus diétát. További részleteket a napi menü pont alatt találhattok.

https://lasvegans.eu/etelrendeles/