+36701234567

Március 22. a víz világnapja

A víz világnapja minden év március 22-én megtartott esemény, amely idén már 30 éves múltra tekint vissza. Az 1993 óta ünnepelt világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára, az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, valamint szorgalmazza az édesvízkészlettel való fenntartható gazdálkodást.

  1. december 22-én fogadták el az A/RES/47/193 számú határozatot az ENSZ Közgyűlésén, amely értelmében március 22-én ünneplik az emberek világszerte a víz világnapját. Ezen a jeles napon mindig elérhetővé válik a legfrissebb World Water Development Report (Víz Világjelentés), melynek célja, hogy eszközöket bocsásson a döntéshozók részére a fenntartható vízpolitikák kialakításához és megvalósításához.

Az ENSZ arra törekszik, hogy a tagállamok bekapcsolódjanak a világnap ünneplésébe olyan nemzeti programokkal, amelyek a közvélemény tudatosságának növelésére irányulnak. A  víz világnapja minden esztendőben más és más témára összpontosít, mely igazodik az adott évi víz világjelentés központi témájához.

Az UNESCO főigazgatója – Audrey Azoulay – a víz világnapi üzenetében kiemeli, hogy:

„A vízválság globális válság. A vízhez való fenntartható hozzáférés nélkül nem leszünk képesek elérni olyan célokat, mint például a minőségi oktatás, vagy a virágzóbb és méltányosabb társadalmak kialakítása. A történelem bebizonyította ezt. Kínában és a Közel-Keleten például a főbb folyók (Jangce, Nílus, Eufrátesz) tették lehetővé az első nagy mezőgazdasági és városi civilizációk kialakulását. Figyelembe véve a helyzet sürgősségét, a következő évtizednek a cselekvésé kell lennie.”

Forrás: https://unesco.hu/hirek/marcius-22-a-viz-vilagnapja-107234

https://www.unwater.org/publication_categories/world-water-development-report/

vegan burger

Tudtad, hogy a vegán burger elkészítéséhez kevesebb vízre van szükség, mint a marha burgerhez?

Növényi alapú hamburgerek Vs marha hamburgerek

Egy 2020-as, növényi alapú fogyasztói véleményekkel és vásárlási szokásokkal kapcsolatos felmérésben a válaszadók 65%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban kipróbált egy új növényi fehérjét, és a legnépszerűbb alternatívák a hús növényi alapú alternatívái voltak.

A növényi alapú hamburgerek körülbelül 153 kilokalóriát (kcal) tartalmaznak, szemben a 182 kcal-val (90%-os sovány) és 230 kcal-val (70%-os soványság esetén) a marhahúsos hamburgereknél.

A környezetre is jó hatással van, ha felveszed a vegán burgert az étlapodra!

Az Impossible Foods vegán márka szerint a hamburgeréhez 87%-kal kevesebb víz, 96%-kal kevesebb föld szükséges, valamint az elkészítése során 89%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint a marhahúsos változat esetében. Ezenkívül 92%-kal kevesebb vízszennyezést okoz.

A Veganista.co szerint csak egy hamburger elkészítéséhez több mint 600 gallon ( 2271 liter) vízre van szükség. Ennyi víz elég egy hónapnyi zuhanyozáshoz!

A Las Vegan’s-nál nagyon fontosnak tartjuk a környezettudatosságot és képzeld el, hogy tavaly 70.730 vegán burgert adtunk el és 1 db vegán burger elkészítéséhez, mindössze csak 296 liter vizet használtunk fel! Ebből te is láthatod, hogy rengeteg vizet megspóroltunk!

Előző blogcikkünket olvasd el itt: Mennyire népszerű a veganizmus és vegetarianizmus világszerte?