+36701234567

Teljes értékű növényi étrend cukorbetegeknek


A teljes értékű növényi étrend pozitív egészségügyi hatásait ma már számos tanulmány bizonyítja. Tudományosan bizonyítottan rendkívül hatékony a krónikus megbetegedések, úgymint 2-es típusú diabétesz, inzulinrezisztencia, és szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá egyes ráktípusok megelőzésében vagy akár visszafordításában, valamint a magas koleszterinszint és magas vérnyomás csökkentésében, illetve az ideális testsúly elérésében.

Azok az emberek, akik túlnyomó részt növényi alapú ételeket fogyasztanak, egészségesebbek, átlagosan hosszabb ideig élnek, és kevesebb krónikus betegségben szenvednek, mint azok, akik rendszeresen fogyasztanak húst és tejterméket.


Mi a teljes értékű növényi étrend?

A teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) azt jelenti, hogy a lehető legtöbb tápanyagot juttatjuk a szervezetünkbe olyan természetes, növényi alapú ételekkel, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat és nem estek át semmilyen – vagy nagyon minimális – élelmiszeripari feldolgozó eljáráson. Alapját tehát a finomítatlan, vagy minimális feldolgozási folyamaton átesett növények képezik, amely magában foglalja a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és magokat, továbbá kerüli a húst, tejtermékeket és feldolgozott élelmiszereket, úgymint fehér lisztet, finomított cukrokat, állati zsírokat és növényi olajokat. 

Ez az étrend tartalmazza a lehető legtöbb vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, nyomelemet, rostot stb., amelyek mind kulcsfontosságú tápanyagok a test egészséges működése szempontjából, mégis, sok esetben jóval kevesebb mennyiséget juttatunk belőlük a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk lenne. A teljes értékű növényi élelmiszerekben ezek a tápanyagok mind bőségesen megtalálhatók, míg az állati eredetű és finomított élelmiszerekben egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben.

A növényi étrend hatása a cukorbetegségre

A diabéteszesek hagyományos étrendje, az alacsony szénhidráttartalmú diéta, segít a cukorbetegség rövidtávú kezelésében, hosszú távon azonban nem szünteti meg magát a betegséget. Az alacsony szénhidrátbevitel általában a zsírfogyasztás automatikus növelésével jár, hiszen valamivel el kell telítenünk a gyomrunkat, hogy ne legyünk folyton éhesek, így egyre több tejterméket, húst, diófélét kezdünk el fogyasztani. Ez adott étkezésnél alacsonyan tartja a vércukorszintünket – hiszen ha nem eszünk szénhidrátot, nincs, ami megemelje a vércukorszintünket – viszont az idő előrehaladtával szépen lassan emelkedni kezd, és egyre több inzulinra, vagy gyógyszerre lesz szükség.

Ezzel szemben ma már számos klinikai tanulmány bizonyítja, hogy egy alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi alapú étrenddel az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabétesz nemcsak hogy megelőzhető, de vissza is fordítható. 1-es típusú cukorbetegek esetében pedig általában jelentősen lecsökken az inzulinszükséglet, valamint hosszú távon elkerülhetőek a szövődmények.

Hogyan lehetséges ez? Ahhoz, hogy megértsük, fontos tisztában lennünk az inzulinrezisztencia kialakulásának folyamatával, ami a 2-es típusú cukorbetegség előfutára.
Egyszerűen megfogalmazva az inzulin egy hormon, amely segít a cukrot bejuttatni a sejtekbe. Amikor szénhidrát /cukor kerül a véráramba, a hasnyálmirigy inzulint kezd termelni annak érdekében, hogy a cukrot be tudja juttatni a sejtekbe. Az inzulin a sejtek falán lévő inzulinreceptorokhoz kapcsolódva nyitja ki a „kaput” a glükóz számára, hogy az szabadon beáramolhat a sejtekbe. 

Ha azonban a sejtek falán lévő inzulin-receptorok működését valami blokkolja, akkor az inzulin hiába van jelen, nem tudja kinyitni a kaput, így a glükóz felhalmozódik a véráramban. Ennek reakciójaképpen a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint termel, hogy a felhalmozódott cukrot be tudja juttatni a sejtekbe. Ezt az állapotot nevezzük inzulinrezisztenciának. Amennyiben ez az állapot tartósan fenn áll, a hasnyálmirigy egy idő után kimerül, így alakul ki 2-es típusú diabétesz.

De vajon mi blokkolja az inzulin-receptorok működését, ami miatt a cukor nem tud bejutni a sejtekbe? A ZSÍR!

Tehát ha valaki túlsúlyos, elhízott, vagy túlzott mennyiségű zsírt (beleértve a növényi olajokat is) fogyaszt, azzal megnehezíti a cukor bejutását a sejtekbe. Viszont ha lecsökkentjük a zsírbevitelt, illetve nagy mennyiségű súlyfeleslegtől szabadulunk meg, akkor az inzulin képes lesz megfelelően ellátni a feladatát, így a glükóz könnyebben jut be a sejtekbe, és csökken a vércukorszint.

Az igazság a szénhidrátokról

A legtöbb cukorbeteg retteg a szénhidrátoktól, igyekszik minél kevesebbet enni belőlük, holott az IGAZI szénhidrátok, úgymint a gyümölcsök, keményítőtartalmú zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek hosszú távon csökkentik a vércukorszintet (alacsony zsírbevitel mellett), továbbá javítják az emésztést, erősítik az immunrendszert, segítik az ideális testsúly elérését, fokozzák a koncentrációt, jótékony hatással vannak a bőr és a haj szépségére.
Viszont miután folyton azt halljuk, hogy a szénhidrátokat kerülni kell, jogosan tesszük fel a kérdést, hogy „a szénhidrátok jók vagy rosszak?” A válasz: mindkettő. Attól függ, milyen szénhidrátokról beszélünk, ugyanis nem tekinthető mind egyenértékűnek. A feldolgozott, finomított szénhidrátok, mint például a fehér liszt, fehér cukor, gyümölcslevek, cukorkák, stb. komoly metabolikus betegségeket okozhatnak. Ezzel szemben a VALÓDI szénhidrátok, melyek a teljes értékű ételekben találhatók meg, kiváló egészségügyi hatással vannak a szervezetre.


Mi a helyzet a gyümölcsökkel?

A legtöbb cukorbeteg nem mer gyümölcsöket enni, mert azok tele vannak cukorral, a cukor pedig ’’rossz’’. Nos, ez nem is állhatna távolabb a valóságtól! Ne azonosítsuk a gyümölcsökben lévő cukrot a finomított cukorral. A kettő nem ugyanaz! A gyümölcsök a Föld legtápanyagdúsabb élelmiszerei közé tartoznak, amelyek a természetes cukron kívül tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, vízzel, stb., amelyek együttesen rendkívül pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, és fogyasztásuk elengedhetetlen a kiváló egészség elérése és megőrzése szempontjából. Ezzel szemben a mesterségesen előállított cukrok mind üres kalóriák, mindenfajta pozitív egészségügyi hozadék nélkül, továbbá hirtelen, és jelentősebb mértékben emelik meg a vércukorszintet, mint az egészben elfogyasztott gyümölcsök. A gyümölcsök IGAZI szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek ellátják szervezetet energiával, valamint felvértezik az oxidatív károsodás, anyagcsere problémák és korai öregedés ellen.


Személyes tapasztalatok cukorbetegként

Miután 2016 novemberében 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak nálam, rengeteg időt és energiát fordítottam arra, hogy megtaláljam a tökéletes étrendet, amivel kordában tudom tartani a vércukorszintem és a lehető legegészségesebb formámat hozhatom ki belőle. Így találtam rá a TÉNÉ-re. Amint áttértem erre az életmódra a korábbi 160-180 grammos diétáról, számomra nem volt kérdés, hogy működik-e, hiszen mindössze egyetlen hét leforgása alatt felére csökkent az inzulinszükségletem annak ellenére, hogy egyre több és több szénhidrátot ettem.

Ez a fantasztikus étrend lehetővé teszi számomra, hogy nagy mennyiségű ételt ehetek kalóriaszámlálgatás nélkül, kiló számra ehetek gyümölcsöket anélkül, hogy az hirtelen vércukorszint emelkedést okozna, tökéletesen tudom kontrolálni a vércukorszintem, kevesebb inzulint használok, mint korábban, a fizikai teljesítőképességem javult, telis-tele vagyok energiával, a laboreredményeim pedig tökéletesek.

Írta: Kovács Mirjana