+36701234567

Szinte mindenkinek megvan a véleménye a növényi alapú táplálkozásról és egyre többen vannak, akik pozitív értelemben teszik ezt. Viszont ebben a cikkben dietetikusként szeretnék egy átfogó képet alkotni a teljesen állati eredetű termékektől mentes táplálkozásról, azok számára is, akik eddig kevésbé tekintették elfogadottnak ezt. 

Alapvetően szerintem, ami egy kicsit rossz színben tüntetheti fel néhány embernél ezt a táplálkozási formát, az a pár előtérbe helyezett egyhangú és nem megfelelően összeállított étrend, mely az évek során elrettentő példaként funkcionált. Viszont, ez az egyhangúság és nem megfelelően összeállított, szervezet számára nem kielégítő alapanyagok összessége, ugyanúgy felmerülő probléma lehet egy vegyes táplálkozás esetén is. Gondolok itt rost szegénységre, alacsony zöldség és gyümölcs bevitelre, vitaminok és ásványi anyagok, mint például kalcium hiányára, túlzottan magas fehérje fogyasztásra, magas telítettzsír bevitelre, egyhangú táplálkozásra és folyadék hiányra. Ezek olyan általános esetek, melyek a magyar lakosság tömeges részét érintik és az OTÁP alapján (Országos Táplálkozás és Tápláltság Állapot Vizsgálatok) tudunk értesülni ezekről. Valamint a KSH által (Központi Statisztikai Hivatal) kiadott adatokból tudjuk, hogy mely nem fertőző krónikus megbetegedések vannak túlnyomó többségben hazánkban, melyek visszavezethetők ezen nem megfelelő táplálkozási attitűdökre. Tehát minden esetben fontos, hogy egy tudatosan és megfelelően felépített étrendet alakítsunk ki.

De miben lehet előnyös egy jól felépített, teljesen növényi alapú étrend? Nos, röviden megfogalmazva a fent említett esetek elkerülésére biztosan. A WHO (World Health Organization) 2021-ben készült ezzel kapcsolatos összefoglalójában is olvasható, miszerint több nem fertőző megbetegedés kialakulására jelent alacsonyabb kockázatot egy kiegyensúlyozott növényi alapú táplálkozás, mint a vegyes táplálkozás. Ez köszönhető a rendszeres zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának és azokból származó rostoknak, melyek csökkent rizikó faktort jelentenek a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulását tekintve. Mindezek mellett az obesitas (elhízás) tekintetében is megjelennek pozitív eredmények, melyek a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Ez annak tudható be, hogy a változatos gabonák, hüvelyesek, magvak és zöldségek-gyümölcsök rendszeresen jelen vannak az étrendben. Valamint a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata is csökkenthető, különös figyelemmel a vastagbél daganat esetét figyelembe véve, szintén egyrészt a megfelelő rost bevitelnek köszönhetően, melyet alátámaszt a World Cancer Research Fund. 

Energia és makrotápanyagok szempontjából is megfelelőnek bizonyul. Hiszen nem igényel több energiát ebben az esetben a szervezet, a szükséges kalória mennyiség pedig megfelelően kivitelezhető. Szénhidrátok szempontjából a változatos gabonák, zöldségek és gyümölcsök alkotják a napi bevitel nagy részét, melyek rostban gazdagok. Fehérjék tekintetében is számos forrás létezik, mely az egészséges felnőtt szervezet számára szükséges, általánosan vett a 0,8 gramm / testtömegkilogrammos értékét kielégíti. Mindezek mellett pedig a telített zsírok bevitele is jelentősen lecsökken, az állati eredetű termékek elhagyását követően, mely jótékonyan befolyásolja a szív és érrendszer megfelelő működését. 

Az ásványi anyagok tekintetében leggyakrabban előforduló negatív hangvételű kritika, a kalcium bevitelt érinti. Szintén Magyarországon végzett felmérésekből származó adatok alapján tudjuk, hogy egy átlagos felnőtt hazánkban nem táplálkozik kellően kalcium dúsan (melyhez leggyakrabban D-vitamin kiegészítés sem társul télen) ez pedig megalapozza az osteomalacia (csontlágyulás) és osteoporosis (csontritkulás) magas esetszámát. A növényi étrendbe számos kalcium forrás beépíthető, mint például a fekete bab, tofu vagy olajos magvak, de a dúsítási technikának köszönhetően ide sorolandók a kalciummal kiegészített növényi italok és fermentált joghurt készítmények is. Illetve a megfelelő vas bevitel tekintetében pedig beiktatható zab, zöld levelesek és hüvelyesek, melyeket C-vitaminban gazdag alapanyagokkal, mint kivi vagy citrusfélék érdemes fogyasztani. Ezek mellett pedig B12-vitamin étrend-kiegészítő formájában szükséges.

Nem szükséges bonyolultnak lennie ahhoz, hogy kielégítő legyen a szervezetünk számára. Egy kis odafigyeléssel remekül összeállított étrendet tudhatunk magunkévá. Ellenhangok pedig mindig voltak és lesznek is, viszont egy esélyt érdemes adni mindennek, hiszen a változás már jelen van.

Anyingi Vivien

Idestova lassan 3 éve folytatok teljesen növényi alapú táplálkozást dietetikusként. Viszont ahhoz, hogy ide eljussak, nagyon sok mindenen kellett keresztül mennem és tudom, hogy a következőkben még ennél is izgalmasabb évek elé fogok nézni.
Tinédzserként sajnos én is, mint ahogy sok más fiatal is, táplálkozási zavarral küzdöttem. Ez annyiban merült ki, hogy kevesebb mint egy év alatt 75 kg-ról alighanem 40 kg-ra csökkent testtömegem. Nem találtam a helyemet a táplálkozás világában, mi az egészséges és mi az, ami nem okoz bűntudatot egyszerre. A kilábalás időszakában rájöttem arra, hogy nem csak egyfajta „elfogyasztottam és elhízok” bűntudat ébredt bennem, hanem kicsit az erkölcsi vonzata is megérintett a táplálékoknak. Így aztán elhagytam a húsokat. Ennek következtében a bűntudat nagy részétől megszabadulva, kezdtem sokkal jobb viszonyt kialakítani a táplálkozással. Talán kicsit több mint fél év kihagyást követően immár valóban tudatosan, egy jól felépített vegetáriánus étrendet követtem, amihez már az egészségmegőrző szerep is társult. Végül lassan lemorzsolódott az összes állati eredetű termék a táplálkozásomból a kíváncsiság, az egészség és etikai megfontolás miatt.
Ennek a hosszú folyamatnak élvezem most a hatását, mely gazdag ízekkel teli, fejben helyben tart és úgy érzem most vagyok igazán kényelmesen a bőrömben. Ezt az érzést és életmódot pedig szeretném minél több emberhez eljuttatni.