+36701234567

Egy kedves, idős ember, aki egy az egyben a szomszéd bácsi figurát hozza és mégis sokkal több van benne ennél. David Attenborough 1926 május 8-án született Londonban 17 nappal a Királynő után. Leicesterben nevelkedett, ahol édesapukája a helyi egyetem igazgatója volt. Korának köszönhetőn nagyon sok mindent megélt már és olyan változásokat látott végbe menni a világban, amit rajta kívül nagyon kevesen mondhatnak el. Emiatt is lehetséges, hogy az egyik legelismertebb dokumentumfilm készítő, aki olyan perspektívából tudja elmesélni tapasztalatait, mint senki más.

Nem meglepő, hogy már egészen kiskorától kezdve érdeklődött a természet iránt és 1947-ben diplomát is szerzett a Cambridge-i egyetem Természettudomány karán. Az első legismertebb sorozata a „Zoo Quest” volt (1954), amely elsők között mutatott be TV-ben különleges állatokat, mint például csimpánzok, pitonok (hüllők). A sorozat kedvéért elutazott Sierra Leone-ba Jack Lester-rel a londoni állatkert hüllők kurátorával. Itt készítettek különleges felvételeket, amiket aztán visszavittek a londoni közönségnek. Attenborough először csak a kamera mögött dolgozott, majd mikor Lester beteg lett átvette a helyét, mint előadó, ami aztán megbélyegezte jövőjét. Kis érdekesség, hogy a filmeket ekkor még csak fekete-fehérben látták a televíziókon, de eredeti formájuk színesben is fent maradt. Később a BBC-nél is sokat tevékenykedett, illetve programigazgató is volt. Talán a legismertebb munkája a Life on Earth 1979-ben indult és vasárnaponként adták. Azóta számtalan filmet és sorozatot készített már, amik világszerte értek el embereket egészen addig, hogy már bárhol felismerik őt.

Attenborough mindig is inkább egy mesélőnek tartotta magát, mint természettudósnak. Bár a Life On Earth készítésekor mindent ő írt a forgatókönyvbe és az ezt leíró könyvbe is azóta már a forgatókönyveket inkább csak átírja és a készítéskor jelen sincs. Ha pedig kap egy szöveget azt rögtön saját szájízére formálja és ettől lesz igazán különleges, hiszen az ő szavaival és az ő fogalmazásával sokkal érdekesebbé és szebbé válnak. Egy interjúban elmondta, hogy sokan megkérdezik tőle, hogy milyen volt, amikor látott egy bizonyos állatot élőben pedig ő nem látta őket, nem volt ott. Azt mondta, hogy olyan dolgokért ismerik el, amiket sokszor nem is ő csinált, ami miatt hálás, de egyben rossz érzés is neki.

Munkájaiban folyamatosan felhívja a figyelmet a kihaló állatok veszélyére és hogy ez milyen környezet béli hatásokat jelent. Amellett, hogy ezeket filmekben és sorozatokban átadja a nézőknek nagyon sok jótékonysági szervezetnek adományoz, akik a környezetet és az állatokat védik. Korábban főként a vadvilági életről szeretett volna filmeket készíteni és sokáig nem is dolgozott fel olyan témákat, mint globális felmelegedés. Később rájött, hogy ezt nem hagyhatja szó nélkül, akkor sem, ha ez nem mindenkinek fog tetszeni és azóta több munkája is ezeken alapszik és ilyen témákat dolgoz fel, mint környezeti hatások, környezetvédelem fontossága például a műanyag használattal kapcsolatban. Több iskolai klímasztrájkot is támogatott már, mert úgy gondolja, hogy most már át kell adnia a terepet a fiataloknak, hiszen ők a jövő és ők tudnak nagy változásokat hozni a bolygóért.

Nem utolsó sorban pedig itt megtalálhattok egy linket, ahol a munkáit láthatjátok felsorolva idő szerint, hogy nehogy lemaradjatok valamelyikről.

https://en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough_filmography#1950s