+36701234567

Az életmódorvoslás lényege: adj éveket az életedhez és életet az éveidhez! Az életmóddal történő gyógyítással és betegségmegelőzéssel foglalkozunk, tudományosan bizonyított alapokon. Mindezt egyszerű, mindennapos szokások bevezetésével. Van ugyanis hat olyan területe az életmódnak, amiről jó minőségű tudományos kutatások szólnak, és ha az emberek eszerint élnek a mindennapjaikban, akkor jó eséllyel sokkal tovább és sokkal egészségesebben élhetnek.

Mi is ez a hat életmód terület, avagy az életmódorvoslás 6 pillére?
Tápláló étkezés
Rendszeres testmozgás
Stresszkezelő technika rendszeres gyakorlása
Támogató társas kapcsolatok ápolása
Függőségektől való függetlenség
És az alvás, ami legyen minden nap minőségi és szánjunk rá kellő időt.

1. A mozgás az én egyik kedvenc témám, táncoktatóként is végeztem, tanítok és magam is aktívan sportolok.

A mozgás hatása az egészségünkre dózisfüggő és nincs „legkisebb szükséges adag”. Már 1 perc mozgással is teszel az egészségedért. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha nem érjük el az ajánlott mennyiséget, akkor már nekiállni sem érdemes. Pedig érdemes.
Az ajánlás egyébként heti 150 perc közepes intenzitású mozgás, akármilyen elosztásban. Közepes intenzitás, ha az éneklés már nem megy, de egy-egy mondatot még elmondunk közben. A láb mindig kéznél van, a gyaloglást könnyű beilleszteni a legsűrűbb napirendbe is, akár telefonálás közben. De fontos, hogy mindenki olyan testmozgást válasszon magának, amit szeret, mert ezt fogja rendszeresen szívesen végezni, így lesz egy életen át fenntartható.

2. Stresszkezelő technikák

A stressz normális. Az evolúció során ez segített a túlélésben. Amikor ragadozókkal vagy ellenséggel találkozott az ősember, testében lefutott egy program: a Selye-féle stresszreakció (azaz „üss vagy fuss”). Felkészült, hogy elmeneküljön vagy megverekedjen, a stresszhelyzet feloldása valamelyik mozgásos válasz volt: harc vagy menekülés.
A mai biztonságos környezetben ugyanez az evolúciós működés nem mindig használ. Van, amikor igen, például a stressz segít felkelni reggelente az ágyból és egyáltalán elindulni. De van sok olyan helyzet, amire nem tudunk mozgásos választ adni, például a közelgő határidők és a tornyosuló munka. Nincs valós fizikai veszély, de az agyunk nem tud különbséget tenni és ugyanazt a programot futtatja.
Általában nem segítenek a „ne stresszelj” vagy „nyugodj meg” és a „ne is gondolj rá” tanácsok.
Ami segíthet, az a megengedő, elfogadó hozzáállás, amivel tudatosítjuk magunkban, hogy amit érzünk, az normális és igyekszünk az automatikusan keletkező érzelmeinket, gondolatainkat úgy megfigyelni, mint az időjárást, amit ugyanúgy nem tudunk befolyásolni.
Nevet adhatunk nekik, megfogalmazhatjuk és így jobban megérthetjük, kifejezhetjük magunkat mások bántasa nélkül – ez az erőszakmentes kommunikáció.
Vagy dönthetünk úgy, hogy nem címkézünk, csak megfigyeljük, mint a felhőket – mint az autogén tréning alapú technikák.
Mindeközben a figyelmünket irányítjuk. Az érzelmek, gondolatok, testérzetek automatikusan keletkeznek, de azt mi döntjük el, hogy hol akarjuk tartani a figyelmünk fókuszát.

3. A függőségek.

A közismert kémiai szerhasználat (dohányzás, alkohol, drogok…) mellett ide tartozik minden egyéb veszélyes anyagtól való függés – például a feldolgozott élelmiszerekben található ízfokozók, a tejfehérjéből keletkező kazomorfin – is, valalmint a munka-, vásárlás-, vagy a közösségi média függőség.

A közösségi médiára nem lehet kimondani, hogy jó vagy rossz, csak az a fontos, hogy hogyan használjuk (kulcs a tudatosság). Milyen értékek mentén szeretnénk élni? A használat módja segít ezen értékeink mentén élni?
Például ha érték az egészség, akkor edzés helyett sorozatot nézni a kanapén nem segít. De a futópadon sorozatot nézni – segít. Ha egészséges recepteket böngészünk vagy a Hat Alma Családi Életmódműhely közösségében tanácsokat kérünk a szakértőktől, ismerkedünk hasonlóan gondolkodó, egészségre törekvő emberekkel, az is segít.

4. A támogató társas kapcsolatok az életmódorvoslás egyik nagyon fontos pillére.

Azok az emberek, akiknek szoros a szociális hálójuk, sokkal tovább és egészségesebben élnek, mint azok, akik magányosak, izolálódtak. Ráadásul a barátok, család segítenek megtartani a többi egészséges szokást is, a tartalmas kapcsolatok hiányát viszont sokan mindenféle szerekkel igyekeznek betölteni, dohányzással, alkohollal, gyorsételek fogyasztásával, persze hiába.
Az evolúció során az jelentette a túlélést, ha az ember egy törzshöz tartozott, a kitaszítottság egyenlő volt a halállal, ezért ennek az érzete mai napig az egyik legerősebb fájdalom és óriási stresszforrás számunkra. Az ember társas lény, szeretünk egymás társaságában lenni, egymáshoz érni. Megnyugtat, biztonságot ad. Mérhetően csökken a kortizol (stresszhormon) szintje, érintésre növekszik az oxitociné, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni.

Vigyázat, a közösségi portálokon azt érezhetjük, hogy tartozunk valahová, így biztonságban hihetjük magunkat. Persze fantasztikus, hogy a világ túlfelén élő barátokkal, rokonokkal is tudunk ezáltal kapcsolatot tartani. De érdemes figyelni rá, hogy az ne csak a tökéletesnek mutatott életükről a fotók nézegetésében merüljön ki, mert az növeli a stresszt, hanem tényleg levelezzünk velük, hívjuk fel őket. A felszínes online kapcsolatok miatt épp a valódi kapcsolataink laposodnak el.

5. Az alvás: a többi pillér alapja.

Ha kipihentük magunkat, sokkal könnyebben hozunk jó döntéseket az életmód többi területén is. Pihenten szívesebben megyünk sportolni, több döntési energiánk marad az egészséges ételt választani, türelmesebbek leszünk más emberekkel, jobban reagálunk a stresszes helyzetekben is.
A megfelelő minőségű és mennyiségű alváshoz szánjunk rá elég időt, naponta 7-9 órát. Legyen rögzített a lefekvés-felkelés időpontja, az agyunk így könnyebben alkalmazkodik a ritmushoz. 1-2 órával lefekvés előtt már kerüljük a kék fényt és az étkezést, 2-3 órával előtte az alkoholfogyasztást (már ha egyáltalán!), és kávét inni legkésőbb délben vagy inkább reggel érdemes, mert a koffein felezési ideje 5-6 óra! Mozogjunk minden nap, használjuk el jól az energiáinkat, hogy legyen mit újratölteni. A szoba legyen teljesen sötét, hűvös, és az ágyat csak alvásra és szexre szabad használni! Alakítsunk ki egy lefekvés előtti ráhangoló esti rutint, például meleg fürdő, beszélgetés vagy naplóírás arról, hogy miért lehetünk hálásak aznap, mi volt a legjobb a napban.

6. Táplálkozás

Nagyon fontos a tápláló étkezés, mert ténylegesen „az vagy amit megeszel”. Minden sejtünk abból épül fel, amit a táplálékkal beviszünk, minden életműködésünk üzemanyaga is ez.
Amiben a legtöbb komoly egészségügyi szakmai szervezet egyetért, az az, hogy a feldolgozatlanul, minél természetesebb formájukban fogyasztott növényi ételek egészségesek, sőt, egy jól összeállított(!), teljes értékű, kizárólagosan növényekből álló étrend minden életkorban és élethelyzetben megfelelő és előnyös a civilizációs betegségek megelőzésében.
Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, egész szem gabonákat vagy teljeskiőrlésű liszteket-tésztákat, hüvelyeseket (bab-, borsó-, lencseféléket), valamint olajos magvakat. Ezek az ételcsoportok tartalmazzák a legtöbb vitamint és mikrotápanyagot. Tudni kell, hogy kizárólag ezekben van rost, amiből sokkal többet kellene fogyasztanunk, mint a mai átlagember fogyaszt (és még annál a 30 grammnál is többet, mint ami a WHO minimális ajánlása, az ősember inkább 100 gramm fölött fogyasztott naponta).
Használjuk nagyon bátran a fűszereket, ezekkel hihetetlen mennyiségű antioxidánst vihetünk be a szervezetünkbe, és az összes szervünkre védő hatással bírnak.

dr. Juhász-Keglovits Klára, gyermekgyógyász szakorvosjelölt, képesített életmód orvos, a Hat Alma Családi Életmód Műhely szakmai vezetője

Dr. Juhász-Keglovits Klára gyermekgyógyász szakorvosjelölt vagyok, 2016-2021 közt különböző gyermekkórházi osztályokon dolgoztam Budapesten, forgó rendszerben, a szakképzésem részeként. 2021. december óta Pomázon gyermek körzeti orvos vagyok.
A Nemzetközi Életmódorvosi képesítést és a növényi táplálkozási szakértő képzést 2020-ban szereztem, a Hat Alma Családi Életmódműhelyt is ebben az évben indítottam útjára. A növényi táplálkozással már ezt megelőzően is foglalkoztam, elsősorban a Teljes értékű növényi étrend facebook csoport segéd adminisztrátoraként.
Mindig is sportoltam, az utóbbi bő 10 évben ezen belül a táncé a főszerep, emellett jóga, rendszeres séták, néha biciklizés, nyáron úszás a kedvenc mellékszereplőim. Az egyetem alatt, 2013-ban táncoktató képesítést is szereztem, az orvosi munka mellett ebben is aktívan tevékenykedem.

Facebook csoport: Hat Alma Családi Életmódműhely Közösség🍎🍏
Facebook oldal: Hat Alma Családi Életmódműhely
Weboldal: www.eletmodhatalma.com